Ølviden

Laktose

(Tyvstjålet fra HopDaddy på Facebook: Se opslag)

Laktose er i alt sin enkelthed blot mælkesukker. Det er den del af mælken som nogle mennesker er intolerante overfor.

Hvorfor bruge laktose i øl ?
Mælkesukker er uforgærbart sukker. Det har den fordel, at når man smider det i et bryg.

Så spiser gæren ikke laktosen. Det ser man også delvist når der bliver tilsat havregryn som giver et delvist uforgærbart sukker.
Altså; laktose tilfører øllet en betydelig mundfulde, og efterlader en ekstra restsødme.

Hvordan bruges laktose i ølbrygning ?
Laktose, eller mælkesukker bliver i bryg-sammenhæng tilsat i sin rene form. Altså som pulver, ikke som sødmælk. 😉

Hvornår?
Man tilsætter eksempelvis laktose til en Milk Stout, for at tilføre en federe mundfylde og en højere sødme, uden at skulle hæve alkoholprocenten.
Nærmest modsat af hvad man gør med sukker, i eksempelvis en Belgisk quadrupel.

Det er også blevet moderne at tilsætte laktose i New england IPA.